Dotik gradi mostove med nami

avtor

Divji deček, ki so ga poimenovali Victor, je zaradi zanemarjanja s strani staršev med 4. in 12. letom starosti živel v divjini. Mnoge brazgotine po njegovem telesu, prehranjevalne navade in nezmožnost govora so kazale na to, da je večino življenja preživel sam. Victor zaradi travme v zgodnjem razvoju in pomanjkanja človeškega fizičnega stika ni bil zmožen doseči razvojne stopnje, ki bi mu omogočala normalno življenje v družbi …

Kadar govorimo o travmi, imamo v mislih za posameznika psihološko obremenjujoč dogodek ali ponavljajoče se dogodke, ki v njem vzbujajo tako velik strah in nemoč, da ju ni zmožen obvladovati, predelati in integrirati. Razlog za to je pomanjkanje empatičnega stika in dotika. Čustva se razbremenijo na patološki način, posledice pa se kažejo skozi različne simptome.

Telo zamrzne psihično preobremenjujoča občutja

Travmatična izkušnja postane zamrznjen spomin v telesu in skozi čas negativni energetski vzorec v vedenju, ki želi pritegniti posameznikovo pozornost. Lahko so to ekstremne posledice, ki jih je utrpel deček Viktor, lahko so to motnje hranjenja, anksioznost različnih oblik brez paničnih napadov ali z njimi, impulzivnost, obsesivno-kompulzivno vedenje, odvisnosti in druge za psiho in telo obremenjujoče posledice.

Pospremljene so s pospešenim ali neenakomernim bitjem srca, oteženim in plitvim dihanjem, potenjem, mravljinčenjem, migrenskimi glavoboli in drugimi simptomi. Govorimo o telesnem oz. somatskem spominu, ko ob določeni situaciji doživljamo neprijetne občutke in odziv telesa, vendar simptomov ne znamo povezati z dejanskim dogodkom, ki bi lahko te odzive sprožil. Telo nas začne opozarjati počasi, potem pa vse bolj intenzivno, dokler nas fizična ali psihična bolečina ne predramita in telesu končno le prisluhnemo.

Več v poletni številki revije Anima, Dotik gradi mostove med nami, Metka Furlani, str. 12-18

Zagotovite si najnovejši izvod revije Anima na https://hermes.ipal.si/izdelek/anima-poletje-2019/
ali obdarite svoje najbližje z naročnino na Revijo Anima https://hermes.ipal.si/izdelek/anima-letna-narocnina/

Morda vam bo všeč tudi

X