Poletje razplamti energijo ognja in zažari srce

avtor

Poletje je čas sonca in dežja. Nebeška energija se spušča in zemeljska se dviguje. Ko se ti dve energiji pomešata, govorimo o spoju med Nebom in Zemljo. Govorimo o zorenju. Ogenj je element poletja. Kitajska tradicionalna medicina označuje njegov začetek s 5. majem in konec s 7. avgustom. Ognjena moč sonca daje svetlobo in toploto našemu planetu in vsem bitjem na njem. Poleti imamo največ sončne svetlobe, ki je za človeka tako blagodejna in zdravilna. Pri nas označujemo začetek poletja z 21. junijem, na poletni solsticij, ko je dan najdaljši. Energija poletja ima svetlo, prodorno energijo moči, ki žlahtno osvetli in navdihne naše celostno bitje in vse, še tako skrite notranje globine.

»Srce je kot cesar, ki ne vlada s silo, temveč razširja radost in ljubezen, ohranja mir v umu in telesu ter vzpostavlja komunikacijo.«

Poletje je tista doba leta, ko prevladuje najmočnejša energija jang; je čas za praznovanje življenja, čas za ljubezen, čas za razvijanje kreativnosti, čas zorenja. Pogled na poletno naravo je poln življenja, zorenja in dozorevanja vseh živobarvnih cvetlic, sadežev in zelenjave. Tako kot narava oživimo tudi ljudje, se družimo, zabavamo, potujemo, uživamo v toplini in obilju poletja. Poletje je čas obilja, pravi praznik življenja, čas, da sledimo svojemu srcu, najmočnejši energiji ognja, ki nas poganja, ohranja žive, nas odpira navzven in širi ljubezen. Ljubezen kot najmočnejše gorivo življenja. Poletni ogenj, energija sonca in srca, podžiga odnose in negovanje le-teh, zato je to čas aktivnega druženja s prijatelji in družino.

V poletnem času je bistveno, da smo srečni in sproščeni, da se izogibamo jezi in ne gojimo zamer, tako lahko energija svobodno teče.

S primerno fizično aktivnostjo na zraku preprečujemo zapiranje por kože in omogočamo dober pretok življenjske energije, kar dolgoročno pomaga, da se bomo v jeseni izognili boleznim. Težave, ki med poletjem poškodujejo srce, se pokažejo šele jeseni. Pomembno je vstajati zgodaj zjutraj, kljub temu da gremo ponavadi poleti pozneje spat. Energija jutra in vzhajajočega sonca ima še posebej poleti izjemno moč. Prepustimo se energiji Neba in Zemlje, da nas negujeta in napolnita naše baterije, ki so se izpraznile v času minule zime in pomladi. Uravnovesimo energijo med večjim številom družabnih dogodkov in časom zase za svojo regeneracijo preko tišine in meditacije.

Več v poletni številki revije Anima, Poletje razplamti energijo ognja in zažari srce, Sergeja P. Traven, str. 70-76.

Zagotovite si najnovejši izvod revije Anima na https://hermes.ipal.si/izdelek/anima-poletje-2019/
ali obdarite svoje najbližje z naročnino na Revijo Anima https://hermes.ipal.si/izdelek/anima-letna-narocnina/

Morda vam bo všeč tudi

X