Nelson Mandela, veliki bojevnik

18. julija bi praznoval južnoafriški politik in borec za pravice temnopoltih Nelson Mandela.
Piše: Manca Švara
Vir: Astro.com

avtor

18. julija bi praznoval južnoafriški politik in borec za pravice temnopoltih Nelson Mandela. Rodil se je v mestu Mvezo (danes Mthatha) v Južni Afriki. Njegov oče je bil poglavar Gadla Henry Mphakanyiswa, Nelson pa se je rodil v tretjem zakonu z ženo Nosekeni Fanny. Mandelov oče je bil animist, ki je veroval v boga Qamata, bil pa je tudi poligamist, zato je imel Nelson še 3 starejše brate in 9 sester, ki so živeli ločeno pri svojih materah.

Priimek Mandela je rojstno plemensko ime Rolihlahla in v narečju dobesedno pomeni “potegniti vejo drevesa”, v prenesenem pa “povzročitelj težav in nereda”, kar se zelo močno povezuje z Mandelovo življenjsko zgodbo kasneje v življenju. Mandela je torej pripadal močni afriški plemenski skupnosti in bi naslov po očetu tudi podedoval, če ga ta ne bi izgubil zaradi trmoglavosti. Pripadal je psihološkemu tipu Raka s Soncem v 8. hiši. Njegova družinska pot je bila popolnoma drugačna od poti njegovih plemenskih prednikov.

Mandela je študiral pravo in se počasi ter vztrajno prebijal skozi študij, vendar ga zaradi vpletenosti v politiko ni dokončal (Saturn konjunkcija Merkur v Levu v 9. hiši), to mu je uspelo šele kasneje, ko je bil že v zaporu. Zaradi svoje prirojene komunikativnosti (Venera v Dvojčkih na descendentu, trigon z Uranom v Vodnarju v 3. hiši) je tudi hitro napredoval v aktivističnih političnih krogih tedanje Južne Afrike. Zagovarjal je nenasilen upor v slogu Mahatme Gandhija in zahteval ukinitev apartheida. Imel je močno in trdno vero v svoje ideale in v ideale pravičnejše družbe in države (Jupiter/Pluton v Raku).

V letih svojega političnega delovanja je bil zaradi ekstremizma večkrat zaprt, leta 1964 pa ga je država obtožila veleizdaje in spodbujanja k nasilni revoluciji, zato je bil obsojen na dosmrtno zaporno kazen. Kljub pozivom svetovnih voditeljev Mandele niso izpustili vse do leta 1990. Kljub temu mu je uspelo preživeti in v tem času nadaljevati svoj aktivizem in boj. Zaradi pritiska javnosti so ga iz zapora izpustili leta 1990, apartheid pa dokončno ukinili leta 1994. Leta 1993 je prejel Nobelovo nagrado, med drugim je tudi trdil, da “… zanikati ljudem njihove človekove pravice pomeni izpodbijati njihovo človečnost.” Leta 1994 je postal tudi prvi temnopolti predsednik Južnoafriške Republike. Vedno je sanjal o Afriki, ki bi bila pomirjena s seboj.

Piše: Manca Švara
Vir: Astro.com

Zagotovite si svoj izvod na: https://hermes.ipal.si/kategorija-izdelka/revija-anima/.

Morda vam bo všeč tudi

X