Vse najboljše, Frida Kahlo!

Slavna mehiška slikarka Frida Kahlo je zana predvsem po svojih čustvenih avtoportretih, kjer je znala subtilno izraziti vsa svoja zapletena notranja stanja.
Piše: Manca Švara
Vir: Astro.com, Wikipedia

avtor

Danes, 6. 7. 2019, bi 112 let praznovala slavna mehiška slikarka Frida Kahlo, rojena kot Magdalena Carmen Frieda Kahlo y Calderón. Rojena je bila v “Modri hiši” v Coyocanu, umrla pa v svoji hiši v Ciudad de Meixcu, stara komaj 47 let. Njeno slikarstvo povezujejo z umetnostjo naive in tradicionalne mehiške ljudske umetnosti, francoski nadrealist Andre Breton pa jo je povezoval tudi z nadrealizmom. Znana je predvsem po svojih čustvenih avtoportretih, kjer je znala subtilno izraziti vsa svoja zapletena notranja stanja. O avtoportretih je izjavila: »Samo sebe slikam zato, ker sem tako pogosto sama in ker sem predmet, ki ga najbolje poznam.«

Vpogled v njeno psihološkoastrološko arhetipsko zasnovo nam razkrije močen psihološki tip Raka (Sonce v konjunkciji z Neptunom in širšo konjunkcijo z Jupitrom v 11. hiši) v dokaj natančni opoziciji na Marsa in Urana v Kozorogu v 5. hiši. Ta opozicija je v njenem življenju verjetno predstavljala veliko trenje in napetost in je povezana tudi z njenim ustvarjalnim nabojem ter delom za družbo, za Mehiko in za njene domoljubne ideje.

Zaradi prometne nesreče v mladosti in zloma hrbtenice je Frida celo življenje trpela zaradi bolečin, ki so ji onemogočale normalno življenje, zaradi tega je tudi opustila študij medicine in se začela ukvarjati s slikarstvom. Iz tega je sledilo poznanstvo s takrat že slavnim Diegom Rivero in poroka z njim. Diego je močno vplival na Fridino življenje, njuna zgodba pa je bila polna vzponov in padcev. Diegova nezvestoba je Frido močno zaznamovala, ampak ji hkrati odprla pot do lastnih skritih strasti in razmerij (Venera-Pluton v Dvojčku, kvadrat na Saturna). Bila je tudi odkrita biseksualka.

Luna v Biku v 10. hiši je Frido hitro postavila v ospredje mehiške družbe, v svoji vlogi je žarela z nekakšno naravno eleganco in ponosom. Zavzemala se je za svobodno družbo, bila aktivna socialistka in komunistka. Umrla je 13. julija 1954, kmalu po svojem 47. rojstnem dnevu. Nekaj ​​dni pred smrtjo je v svoj dnevnik zapisala: “Upam, da bom šla dobre volje – in upam, da se nikoli ne vrnem – Frida”. Kljub vsemu iz njenih del sevata strast in močna volja do življenja, njen notranji boj pa je najbolje prikazan prav v njenih slikah. Svojim slikam je pogosto dodajala simbol opice, ki v mehiški mitologiji predstavlja simbol poželenja, vendar jo je Frida slikala simbolno in jo razumela kot svojo igrivo zaščitnico.

Piše: Manca Švara
Vir: Astro.com, Wikipedia

Zagotovite si najnovejši izvod revije Anima na https://hermes.ipal.si/izdelek/anima-poletje-2019/
ali obdarite svoje najbližje z naročnino na Revijo Anima https://hermes.ipal.si/izdelek/anima-letna-narocnina/

Morda vam bo všeč tudi

X