Čas dopustov, potovanje k sebi

V govorici nezavednega ima vsako potovanje svoj smisel ali namero.
Piše: Manca Švara
Vir: Slovar simbolov, Chevalier-Gheerbrant

avtor

Čas dopustov in krajših ter daljših potovanj nas je spodbudil po brskanju simbolike potovanja. V govorici nezavednega ima vsako potovanje svoj smisel ali namero. Po Jungu je simbolika potovanja nekaj, kar priča o nezadovoljstvu in kar nas žene v iskanje novih obzorij. Takšne želje po potovanjih so po njegovem “iskanje izgubljene matere”. Cirlot celo pravi, da gre tu za “beg od matere”.

Pomembno je, kam potujemo, simbolično in tudi sicer. Če se v potovanju spuščamo navzdol, potujemo verjetno v področje nezavednega. Včasih je lahko potovanje “v pekel” tudi samoobramba, samoopravičevanje, samokaznovanje ali regresija, čas, ki ga potrebujemo zato, da nekaj spoznamo.

Potovanje po zraku ali nebu pomeni vstop v svet duha. Simbolika gore v potovanjih je zelo pozitivna, saj pomeni trud, ki ga sanjalec vlaga v vzpon na goro. Izraža neko globoko željo po notranji spremembi, novih izkušnjah, ki je še bolj očitna, kot če bi sanjali, da se premikamo iz kraja v kraj. Potovanje je lahko tudi iniciacija in duhovno napredovanje, v budizmu je to lepo izraženo kot premikanje ob osi sveta. Potovanje je lahko tudi iskanje obljubljene dežele ali romanje k sebi.

Obstajajo tudi potovanja junakov, ki so arhetipska in jih lahko povežemo z zgodbami o slavnih junakih: Enej, Odisej, Dante, Guliver. To so predvsem arhetipske izkušnje junakov na njihovi individuacijski poti. V literaturi je nešteto čarobnih zgodb in prispodob, ki jih lahko v njih najdemo, večinoma pa je simbolika v njih vezana na pustolovščino in raziskovanje.

Zavedati se moramo, da je včasih pretirana želja po potovanju lahko tudi beg pred samim seboj. Baudelaire je lepo rekel: “Pravi popotniki so tisti, ki odhajajo, ne da bi odpotovali.” Morda v razmislek za te dni: največje potovanje je tisto, ki ga človek opravi in začne v sebi.


Piše: Manca Švara
Vir: Slovar simbolov, Chevalier-Gheerbrant
Fotografija: Justas Maciulevičius


Zagotovite si najnovejši izvod revije Anima na https://hermes.ipal.si/izdelek/anima-poletje-2019/
ali obdarite svoje najbližje z naročnino na Revijo Anima https://hermes.ipal.si/izdelek/anima-letna-narocnina/

Morda vam bo všeč tudi

X