Vse najboljše, Carl Gustav Jung!

Jung, utemeljitelj analitične psihologije, velja za enega najpomembnejših psihologov in filozofov 20. stoletja.
Piše: Manca Švara
Fotografija: Pinterest

avtor

Danes, 26. 7. 2019, bi 144. rojstni dan praznoval utemeljitelj analitične psihologije Carl Gustav Jung. Velja za enega najpomembnejših psihologov in filozofov 20. stoletja, njegovo delo pa je vplivalo na razvoj psihiatrije, antropologije, religiologije in psihoterapije. Oblikoval je teorijo osebnosti, ki jo je razdelil na zavestni um ter osebno in kolektivno nezavedno. Njegovo najpomembnejše odkritje je teorija arhetipov in sebstva ter težnja slednjega k združevanju nasprotij. Cilj življenja po Jungu je realizirati sebe in združiti lastna nasprotja. Poznamo ga tudi kot utemeljitelja pojmov, kot so introvertnost, ekstravertnost, kompleksi, anima, animus, persona in sinhroniciteta.

Pripadal je psihološkemu tipu Leva s Soncem na descendentu in bil tako ustvarjen za delo z ljudmi. Rodil se je v meščanski družini, v kateri je bilo veliko njegovih sorodnikov pastorjev, med drugim tudi njegov oče. Vprašanja duhovnosti so ga globoko zanimala že od otroštva (Sonce kvadrat Neptun v 3. hiši, najnatančnejši aspekt), o tem se je še najbolj razpisal v znameniti Rdeči knjigi, kjer je raziskoval svoje notranje božanstvo.

V Baslu je doktoriral iz medicine, svojo prvo službo pa dobil v sloviti psihiatrični bolnici Burghölzli v Zurichu. Pred srečanjem s Freudom sta nanj močno vplivala francoski psiholog Alfred Binet in švicarski spiritist Theodor Flournoy. V Zurichu je Jung predstavil in utemeljil študijo o kompleksih ter izvedel poskus z besednimi asociacijami. Leta 1907 je sledilo usodno srečanje s Freudom ter nato postopno osamosvajanje in oddaljevanje od Freudovih idej in klasične psihoanalize.

Obdobje po Freudu je bilo zanj težko tako profesionalno kot osebnostno, saj je bil to “čas soočenja z nezavednim” (v psihološki astrologiji bi lahko temu obdobju rekli kriza srednjih let). Med drugim je takrat razvil tudi tehniko, imenovano aktivna imaginacija, ki omogoča dialog z lastnimi notranjimi figurami ali sanjskimi liki in nam omogoča priti v stik z govorico nezavednega. Jung je celo življenje raziskoval filozofijo, mitologijo, različne religije, simbolizem zapletenih mističnih tradicij gnosticizma, alkimijo, kabalo, hinduizem in budizem, kar lahko povežemo z njegovo Luno v Biku v konjunkciji s Plutonom v 3. hiši.

“Vse, kar nas glede drugih moti, nas lahko privede do razumevanja nas samih.” To je samo ena od njegovih številnih misli, ki so postale del današnje psihološke kulture. Samo preko opazovanja lastnih reakcij in odporov se namreč lahko soočimo s svojimi senčnimi in nerazvitimi platmi.


Piše: Manca Švara
Fotografija: Pinterest


Zagotovite si najnovejši izvod revije Anima na https://hermes.ipal.si/izdelek/anima-poletje-2019/
ali obdarite svoje najbližje z naročnino na Revijo Anima https://hermes.ipal.si/izdelek/anima-letna-narocnina/

Morda vam bo všeč tudi

X