Alkimijski kotiček: Alkimija telesa

avtor

Zakaj ljudje menijo, da je bo­le­zen nekaj nesrečnega? Bolezen pome­ni konec aktivnega življenja, vodi v teles­no slabljenje, človeka oropa skorajda vseh užitkov in ni daleč stran od smrti, a s pe­šan­jem telesnih moči se krepijo tu­di duhovne odlike.

Mladost in zdravje na eni strani res odlikujejo telesna moč (vires), gibkost (velocitas) in hitrost (celeritas), a jo bolezen vendarle prekaša s svojo preudarnostjo (consilium), ugledom (auctoritas) in z modrim nasvetom (sententia) – s pešanjem telesnih moči se namreč krepijo duhovne odlike. Govori torej o nasprotju med boleznijo in vitalnostjo, »o superiornosti duha nad telesnostjo, o premoči ideje nad materijo.«

V svojem bistvu je telo posoda duše
Brez telesa ne moremo živeti in sploh ne moremo narediti nikakršnega alkimijskega opusa, t. i. procesa individuacije. Za alkimijsko kuhanje torej nujno potrebujemo telo, ki dobro funkcionira. Alkimijski opus dejansko in velikokrat pomeni tudi kuhanje in za to potrebujemo posodo. Če nimamo takšne, ki tesni, potem nečesa (na primer jedi), ne moremo skuhati.

Telesno kuhanje v procesu prebolevanja bolezni
Na telesu oziroma v njem se ves čas odvija tudi celoten nezavedni proces. Tako se telesno kuhanje odvija v procesu prebolevanja bolezni, za­to potrebujemo, kot pri vsakem kuhanju, tudi funkcionalno telo. Slednje je tisto, ki nosi emocije in zato tudi dušo v celoti. V svojem bis­tvu je telo posoda duše.

Vrhunec alkimijskega opusa je konjunkcija ali spoj Sonca in Lune. Naše telo v fazi co­niu­n­ctia utrpi največje spremembe. Zdaj se po­čuti slabotno, zdaj že kot prah, zdaj kot »črni krokar«, in vse to so sporočila sprememb, ki jih doživljamo na telesu zaradi svojih »bolezenskih stanj«. Telo utrpi težavno stanje z enim samim namenom – da bi se ponovno lahko združilo z dušo in duhom, ki sta ga bila v zgodnejših fazah opusa zapustila.

Članek si lahko v celoti preberete v poletni številki Revije Anima, str. 40-42.


Piše: Šeherezada Aca Kranjc
Fotografija: Shutterstock

Zagotovite si svoj izvod revije Anima na https://hermes.ipal.si/izdelek/anima-poletje-2019.


Morda vam bo všeč tudi

X