Lucijina svetovalnica

avtor

Po dolgotrajnem zdravljenju zaradi težke bolezni sem se vrnila na svoje staro delovno mesto. Začela sem delati z novo kolegico. Zaradi dolgotrajne odsotnosti in nove sodelavke sem bila precej vznemirjena in negotova, saj nisem vedela, kako se bom znašla. Želela sem si, da bi s kolegico dobro sodelovali in da bi delo potekalo po zastavljenih tirnicah. Sprva je kazalo, da bo vse tako, kot sem si zamislila. Pomagali sva druga drugi, se strokovno dopolnjevali, tako da sem si precej oddahnila. Že po nekaj tednih pa se je situacija povsem spremenila. Kolegico je začelo motiti, da sem ostajala na delovnem mestu dalj časa od predvidenega, zato da bi v miru dokončala delo oz. da bi se dogovorili, kaj je treba narediti v prihodnje. Ni hotela več sodelovati, črtila je moje delo in me celo zmerjala ter žalila pred kolegi. Bila sem povsem iz sebe, služba se mi je naravnost upirala. Skušala sem se pogovoriti s kolegico in najti primerno rešitev, a ni šlo. Za pomoč sem se obrnila tudi na svoje nadrejene. Rada bi se naučila, kako ravnati v takih in podobnih življenjskih situacijah, da me takšna ravnanja ljudi ne bi tako prizadela in da bi se znala postaviti zase.

Bralka

Draga bralka!

Zahvaljujem se vam za vprašanje, na katerega z veseljem odgovarjam.

Konkretno me sprašujete, kaj storiti v primeru, ki ga opisujete, da vas ravnanje sodelavke ne bi tako prizadelo in da bi se znali postaviti zase. Ker ste bili zaradi bolezni dolgo odsotni iz delovnega kolektiva, je to povzročilo zmanjšano sposobnost kondicije za obvladovanje problemov in delno izgubo sposobnosti za prilagajanje (Pluton v 6 inkonjunkcija Luna konjunkcija AS), zato verjamem, da ste bili zaskrbljeni, ko ste se vrnili v delovno okolje.

Čutiti je, da ste čustveno občutljiva oseba, vendar vseeno radi pomagate drugim. Težite k stabilnosti in varnosti v življenju, tako materialni kot čustveni. Zelo dovzetni ste za vplive iz okolja in za morebitno nesprejemanje okolice. V odnosih se počutite negotovi, besede sodelavke si vzamete k srcu. Razumeti morate, da vaše čustveno razpoloženje močno vpliva tudi na okolico (Luna inkonjunkcija Neptun).

Zaradi premalo trdnega občutka lastne identitete in ne dovolj dobre samopodobe, si v odnosih s sodelavci ne upate izraziti svojih pogledov in potreb. Ker se zelo težko postavite zase, lahko prihaja do pretiranega prilagajanja in identificiranja s potrebami drugih, kar pa ne vodi v razvoj in je lahko za vas škodljivo. Zato bi se lahko zgodilo, da bi začeli izražati pasivnost in občutek žrtve in prizadetosti.

Zdi se, da je pri vas izražena dinamika kompleksa moči in nemoči na delovnem mestu (Jod: Pluton v 6 sekstil Neptun inkonjunkcija Luna). V kolikor delujete v odnosu kot žrtev, se vam dozdeva, da je vsa krivda na drugi strani. Verjetno ste bili že v otroštvu pretirano nagnjeni k delu in obveznostim doma in je bilo doma veliko omejitev in pritiskov restriktivne vzgoje (Saturn v Raku konjunkcija IC). Ker določene vsebine projicirate na osebe v svojem okolju, bi se morali soočiti tudi s senčnimi platmi lastne osebnosti. Pravite, da vas sodelavka napada. Dovólite ji, da na vas vpliva z določeno močjo oziroma ji svojo moč predajate (Pluton v 6 inkonjunkcija Luna). V bistvu pa morate to moč zadržati zase, tako da ji postavite meje. Zmerjanja in žaljenja pred kolegi ji nikakor ne smete dovoliti in ji morate to tudi jasno povedati ali pokazati. V sebi imate najbrž tudi veliko potlačene agresije, ki se navezuje na morebitno družinsko travmo (Mars v Škorpijonu inkonjunkcija Kiron v Ovnu v 12).

Pomembno se mi zdi, da ste z nadrejenimi spregovorili o tem, saj je urejeno delovno okolje zelo pomembno za vaše počutje in zdravje. Videti je, da ste pri vsaki dejavnosti zelo intenzivni, po drugi strani pa veliko stvari tudi idealizirate. Najti morate nek način, kako boste izražali svoj idealizem. S tem, da se boste žrtvovali za delo, ne boste dosegli notranjega zadovoljstva. V službi poskušajte svoje delo opraviti v času obveznega delavnika, da boste imeli čas tudi za prostočasne dejavnosti. S tem boste postali močnejši in si počasi zgradili notranjo trdnost in zadovoljstvo.

V sebi imate še eno osebnostno komponento, ki pa si zelo želi biti priznana in dobiti potrditev. To pa se ne pojavi samo od sebe, temveč bo treba najprej delati na razvoju medčloveških odnosov. Pomagalo bi vam delo v paru (Sonce v ognjenem znamenju v 7 kvadrat Jupiter). Potrebujete zaveznika/-co – mentorja/-ico, prijatelja/-ico, partnerja/-ico. S pomočjo dela v paru (Sonce v 7) bi lahko postopoma razvili trdnejši občutek identitete in poguma za soočenje z zahtevami in omejitvami okolice. To bi vam omogočilo, da bi v svoje življenje lahko uvedli več sreče in ljubezni do sebe. Hkrati pa bi se lahko uspešneje spopadali z negativnimi čustvi pri sebi in pri drugih.

Videti je, da se čutite zavrnjeno, in mogoče je to za vas izkušnja, ki lahko, ob ustreznem notranjem dojemanju te izkušnje, vodi do tega, da postanete bolj stabilni in sposobnejši za premagovanje konfliktov. Najbolj bi vam koristilo delo na sebi, kar je daljši proces, pri katerem vam lahko pomaga tudi izkušen terapevt.

Glede na to, da ste preživeli težko bolezen, ste doživeli neke vrste preobrazbo in potrebujete čas, da se ponovno umestite v stvarno življenje in ugotovite, kaj sedaj življenje zahteva od vas.


Odgovarja: Lucija Logar, specializantka analitične psihologije pri IAAP, cert. IPAL
Fotografija: Anja Tišler, Shutterstock

Zagotovite si svoj izvod revije Anima na https://hermes.ipal.si/izdelek/anima-poletje-2019.


Morda vam bo všeč tudi

X