Vse najboljše, Andy Warhol!

avtor

Danes, 6. 8. 2019, bi 91 let praznoval Andy Warhol, ameriški slikar, filmski ustvarjalec, ilustrator in pisatelj. Warhol je utemeljitel umetniškega gibanja pop-art, ki je s svojimi deli ironično izražala in opozarjala na kapitalistične vrednote potrošniške družbe.

Pripadal je psihološkemu tipu Leva s Soncem na Ascendentu, v konjunkciji z Ascendentom iz 12. hiše. Kraljevo držo, igrivost in ustvarjalnost sta vsekakor poudarila tudi konjunkcija Venere in Neptuna v 1. hiši. Močno intuitivno tipološko naravno podpira tudi ognjeni trigon med Soncem, Luno, Uranom in Saturnom. Idej mu zagotovo ni zmanjkalo, je pa njegov najnatančnejši aspekt Marsa v Biku z Neptunom v Levu v prvi hiši verjetno pripomogel, da je svoje ideje z lahkoto tudi realiziral in se zanje boril.

Warhol je bil tudi zaznamovan z nenavadnimi življenjskimi dejstvi: znano je, da je bil homoseksualec, da je imel petindvajset mačk z imenom Sam in da je bil za časa življenja ustreljen in proglašen za mrtvega.

Njegovo ekscentričnost zlahka povežemo s konjunkcijo Lune in Urana v Ovnu v 9.hiši, Luno kvadrira tudi Pluton iz 12. hiše, kar nakazuje na zapleten in kompleksen odnos z mamo. Likovni kritiki pravijo, da je Julia Warhola imela največji vpliv na Andyjevo umetnost (in zagotovo tudi na njegov odnos do telesa, seksualnosti, erotike). Andyjeva homoseksualnost je bila predmet številnih razprav in študij. Vsekakor je izkušnja homoseksualnosti vplivala na njegovo umetnost in odnos do sveta, saj je tematiki namenjal precej pozornosti, študij in likovnih del.

Warhola moramo omeniti tudi kot mecena (Konjunkcija Jupitra in Kirona v Biku v konjunkciji z MC-jem). V svojem ateljeju imenovanem Factory je rad zbiral okoli sebe ljudi, ki so ga navdihovali. Sponzoriral je skupino Velvet Underground & Nico in javnost tudi opozoril na starleto Edie Sedgwick, ki je kasneje postala njegova muza. Rad se je družil z znanimi ljudmi kot so Bob Dylan, David Bowie, John Lennon in Yoko Ono in ljudje so se radi družili z njim.

Kot umetnik je veliko razmišljal tudi o lepoti zato zakljčujemo z nekaj mislimi o lepoti iz knjige Filozofija Andyja Warhola (založba Modrijan):

“Lepotice” in “lepotci” mi niso tako zelo všeč. Raje imam Govorce. Ljudje, ki dobro govorijo, se mi zdijo lepi, ker ljubim dobre pogovore. Že sama beseda pove, zakaj imam Govorce raje od lepotcev, zakaj snemam več zvoka kot filmov. Pa ne “čvekanja”. Govorci nekaj počnejo. Lepotci nekaj so. Kar ni nujno slabo, le da ne vem kaj so. Bolj zabavno je biti z ljudmi, ki nekaj počnejo.

Nekateri ljudje, celo inteligenti ljudje, pravijo, da je nasilje lahko lepo. Tega ne morem razumeti, ker je lepota v trenutkih in ti trenutki nikoli niso nasilni.

Kar ne morem preboleti, kako lep je pesek, ko si na plaži, potem pa ga odplakne voda in ga poravna in drevesa in trava so videti tako krasni. Mislim, da je imeti zemljo in je ne uničiti najlepša umetnost, kar bi si jih človek lahko kdaj želel.


Piše: Manca Švara
Fotografija: Wikipedija

Zagotovite si najnovejši izvod revije Anima na https://hermes.ipal.si/izdelek/anima-poletje-2019/


Morda vam bo všeč tudi

X