Marijino vnebovzetje in simbolika arhetipske matere

avtor

Veliki Šmaren, šmarno, velika maša ali velika gospojnica je eden izmed največjih krščanskih praznikov. Na ta dan, 15. avgusta se spominjamo Marijine smrti in njenega vnebovzetja. Od leta 1992 je v Sloveniji to tudi državni praznik. Leta 1950 pa je verovanje, da je bila Marija vzeta v nebo, papež razglasil kot dogmo, čeprav so Kristjani v to verovali že veliko prej.

Marija je zagotovo ena najbolj slavljenih in čaščenih žensk, njej je posvečenih veliko slovenskih cerkva. Je pa tudi zelo pogosto ime na Slovenskem, zato ima veliko žensk na ta dan tudi god. V zvezi z Marijinim rojstvom, življenjem in smrtjo je veliko nejasnosti. Njena starša sta bila Joahim in Ana. Zanimivo je, da ima le ona zemeljski rojstni dan, ki naj bi bil po izročilu 8. september (ponekod 7., 9. in 10).

S praznikom je v Sloveniji zanimiva vraža povezana s kačami. Že poročila iz prejšnjega stoletja pravijo, da so na veliko gospojnico vse kače na drevju, ker je to sveti dan, ko se kače ne smejo plaziti po zemlji in zato splezajo na drevo. Na Koroškem so recimo verjeli, da so kače splezale na drevo zato, ker jim je Marija na zemlji strla glavo.

Verjetna simbolična razlaga vraže bi verjetno lahko bila v tem, da je bila Marija osvoboditeljica prvih staršev in je svojemu sinu uničila izvorni greh. S tem so povezane tudi ostale vraže, da naj na ta dan ne bi plezali na drevo zaradi strahu, da nas ne bi pičila kača. Simbolika kače je prastara in zelo kompleksna, del njenih spoznanj pa se skriva v kolektivnem nezavednem in soočenju z njim.

Na Marijin dan obstaja tudi blagoslov zelišč, ki sega že v 10. stoletje. Ljudje so v Cerkev prinašali šopke zelišč, ki so jih kasneje shranjevali doma zoper ogenj in strelo, ter jih zatikali v njive, hleve ali mešali med živinsko krmo in žito za seme. Polagali so jih tudi zakoncem in otrokom v posteljo. Obred bi lahko bil povezan z legendo, da so apostoli v Marijinem grobu menda našli same rože, trupla pa nikjer.

V sodobni psihoanalizi ima simbol matere vrednost arhetipa, saj je mati prva oblika stika z nezavednim in prva izkušnja z Animo. Izkušnja ima lahko dva vidika, pozitivnega in negativnega, konstruktivnega in destruktivnega.

Simbolika matere se lahko včasih v sanjah pojavi v obliki medveda. Žival predstavlja vse nagone, ki jih sanjalec projicira v mater, medved pa predstavlja personifikacijo materinske podobe. Medved je instinktivna žival tako dolgo, dokler so sanjalčevi nagoni še nerazviti in primitivni, pod popolno oblastjo otroške želje, da bi bil negovan in ljubljen. Včasih pa se kot simbol matere v sanjah tudi volk, ki je nemiren, divji in popadljiv in sanjalca postavlja v stik s protislovnim značajem načeloma pozitivnih materinskih nagonov. Primarna želja po biti negovan in ljubljen tukaj zamenja nekaj popolnoma nasprotnega, prevlada moč instinktov in neukročenosti.


Pripravila: Manca Švara
Vir: Damjan J. Ovsec, Velika knjiga o praznikih, Slovar simbolov, Chevalier-Gheerbrant
Fotografija: Salvador Dali, Madonna of Port Lligat


Morda vam bo všeč tudi

X