Zanimive ženske 20. stoletja: Sabina Spielrein

avtor

Kdor začne spoznavati svet analitične psihologije s svetom Carla Gustava Junga, prej ali slej naleti tudi na Sabino Spielrein, njegovo pacientko, učenko in verjetno najbolj znano ljubimko. Obstajajo številne razlage in interpretacije, ki poskušajo razložiti njun odnos, in obstaja tudi relativno natančno datirana korespondenca, ki omogoča intimen vpogled v potek zgodbe. Danes bi njun odnos vsekakor presegal okvire klasičnega terapevtskega odnosa in bi veljal za strogo neetičnega, v razvojnih letih psihoanalize pa je bil dobesedno šolski primer transferja in kontratransferja v terapevtskem delu.

Za objavo korespondence smo lahko hvaležni italijanskemu analitičnemu psihologu in psihoanalitiku Aldu Carotenutu, ki je leta 1977 objavil dnevniške zapiske Sabine Spielrein, ki jih je našel v kleti Rousseaujevega inštituta v Ženevi. Pisma je Carotenuto objavil v knjigi Skrita simetrija, Sabina Spielrein med Freudom in Jungom in tako rehabilitiral dolgo časa po krivici prezrto psihoanalitičarko. Pisma nam nudijo vpogled v začetke psihoanalize, predvsem pa osvetlijo zgodbo med mladim psihiatrom in bodočo študentko medicine, kasneje psihoanalize.

ŠTUDIJ PSIHOANALIZE IN ŠKANDAL

Iz korespondence med Jungom in Freudom lahko razberemo, da je Jung kmalu ugotovil, da se je Sabina vanj zaljubila. Romanca med njima se je razvila šele leta 1908, vmes sta postala tudi sodelavca na kliniki. Ko je afera postala neobvladljiva in ko je zanjo izvedela tudi Jungova žena Emma, je Jung z odnosom prekinil in prenehal tudi z delom na kliniki.

Kljub škandalu je Sabino mentoriral vse do diplome leta 1911, ko je diplomirala kot ena prvih žensk, in sicer na temo O psihološki vsebini primera bolnika s shizofrenijo, istega leta pa se je tudi včlanila v mednarodno Dunajsko psihoanalitično združenje IPA, kjer je že naslednje leto objavila zanimiv prispevek na temo Destrukcija kot razlog za postati bitje (1912), ki je vpeljal pojem gona smrti, kakršnega je v nekoliko drugačni obliki uvedel Freud leta 1920.

Članek si lahko v celoti preberete v poletni številki Revije Anima, str. 66-70.

Nimamo točne ure rojstva.

Piše: Manca Švara
Fotografija: Wikipedija

Zagotovite si najnovejši izvod revije Anima na https://hermes.ipal.si/izdelek/anima-poletje-2019/

Morda vam bo všeč tudi

X