Vse najboljše, Freddie Mercury!

avtor

Danes bi 73 let praznoval Freddie Mercury, britanski glasbenik in pevec skupine The Queen. Rodil se je kot Farrokh Bulsara na Zanzibarju, otoku Tanzanije. Njegovi starši so bili Indijci in so pripadali religiozno-etnični skupnosti Parsov, pripadnikov zaratustrstva. Ime Freddie so mu nadeli v angleški šoli, ki jo je kot pripadnik manjšinske skupnosti tam obiskoval. Ko je imel 13 let, so se zaradi težkih političnih razmer preselili v Anglijo, kjer se je vpisal na Ealing College of Art.

Veliko je bilo ugibanj ali njegov nadimek “Mercury” izhaja iz astrološke simbolike in kot pripadnik analitično-čutilnega psihološkega tipa, Merkur dejansko je Mercuryjev vladar Sonca, je pa tudi v širši konjunkciji z njegovim Soncem, kar kaže na inteligenten, praktičen in analitičen um. Merkur vlada tudi Dvojčkom, kjer je imel Freddie tudi severni vozel v konjunkciji z Uranom. S tem bi lahko povezali njegovo ekscentričnost, ki je verjetno povezana z neko samosvojo miselno ekstravaganco.

Freddie se je v zgodnji mladosti odločil za študij oblikovanja in umetnosti, kar nekomu z veliko planetov v Tehtnici – psihološkemu tipu estetskega (komparativnega) misleca – sploh ni nenavadno (Neptun, Mars, Jupiter in Venera v Tehtnici). To znanje mu je seveda kasneje prišlo še kako prav, saj je bil skozi leta njegov imidž vedno ključnega pomena. Kmalu po vpisu na fakulteto je v 70. letih ustanovil skupino The Queen, ki je postala ena najbolj znanih rock skupin vseh časov. Izkazal se je tudi kot odličen pisec pesmi, njegov vokal pa velja za enega najboljših vokalov vseh časov, saj je premogel glasbeni razpon kar štirih oktav.

Luna v znamenju Kozoroga, strukturnega čutilca, kaže, da je bil zagotovo zelo ambiciozen in za uspeh v glasbi pripravljen trdo delati. Kot performer je bil izjemen. David Bowie, ki je bil njegov velik oboževalec, je trdil, da si je Freddie upal iti dlje, kot vsi ostali. Hkrati pa je bilo njegovo življenje pod žarometi naporno, njegova deklarirana biseksualnost pa utrudljiva.

Kljub temu, da ni želel javno izpostavljati svojega privatnega življenja, so mediji intenzivno pisali o njem, sploh ko je zbolel za AIDS-om, diagnozo je potrdil le en dan pred smrtjo 24. novembra 1991.

Merkur je tudi trickster, v alkimiji je tisti element doživljanja, ki je povezan z negotovostjo oziroma njenim premagovanjem v vsakodnevnem življenju. “Mercurius je bil včasih upodobljen kot fant, spet drugič kot dekle in pravzaprav vedno nekaj vmes; ta resnična deviška narava – če razmišljate na primer o področju dela in z njim povezanimi opravili v svojih življenjih, boste uvideli, da je to življenjska preizkušnja, v kateri spolne razlike pravzaprav izginejo oziroma sploh niso pomembne.”


Žal nimamo točne ure rojstva, zato hiše v astrološki karti niso točne.

Piše: Manca Švara
Vir: Wikipedia in Devica – analitična čutilka, Hermes IPAL, 2014


Morda vam bo všeč tudi

X