Kaj so sabijski simboli?

avtor

Osnova astrologije je astrološka mandala oziroma nebo, ki ga simbolično predstavlja krog razdeljen na 360 stopinj. Antični misleci so na to nebo narisali 12 astroloških konstelacij, vsakemu znamenju pa določili 30 stopinj. Sabijske simbole lahko razumemo kot stavek, ki nagovarja vsako stopinjo tega kroga. Stavki so lahko sestavljeni iz par besed ali pa imajo veliko daljše, simbolične in energijske vrednosti. Čeprav so simboli vezani na stopinjo v astrološki mandali, za njihovo uporabo ni potrebno posebno astrološko znanje.

Sabijske simbole sta leta 1925 zasnovala Marc Edmund Jones, znani ameriški astrolog ter nadarjena jasnovidka Elsie Wheeler. Jonesa je zanimalo kako dobesedno razviti “besedne slike”, ki bodo simbolno razložile znamenja zodiaka.

Osnutki knjige o sabijskih simbolih so izšli najprej v knjigi Simbolična astrologija leta 1931, v dopolnjeni verziji pa kot Sabijski simboli leta 1953. Jones je verjel, da se je Elsie povezala s staro mezopotamsko matrico Sabijcev. To je bilo pleme, ki je živelo ob vznožju reke Evfrat v Mezopotamiji, v mestu Harran, kjer naj bi nastala astrologija. Bili so alkimisti, ki so verjeli v moč kozmosa in razvijali alkimijo, ki je bila povezana s planeti, kovinami, barvami ter števili.

Vzporedno se je za Sabijske simbole že od vsega začetka začel zanimati tudi znani ameriški astrolog Dan Rudhyar. V razlago simbolov je vključil svoje poznavanje Jungovske psihoanalize in simbolni pomen Sabijskih simbolov razširil na kolektivno nezavedno. Rudhyar je namreč trdil, da je sabijski simbol dober primer arhetipske človeške izkušnje. 360 arhetipskih izkušenj je po njegovem opisovalo izkušnje, ki jih v življenju potrebuje človek, zato da se razvije v samega sebe oziroma se individuira. Rudhyar je namreč čas dojemal ciklično in kot serijo točno določenih zaporedij, ki v sebi nosijo razvojni potencial za človeštvo.

Koncept cikličnosti je Rudhyar natančneje opisal v knjigi The Planetarization of Consciousness. Trdil je, da je arhetipske človeške izkušnje možno opisati s pomočjo astroloških planetov in astrologije, ravno tako pa z I-Chingom in Sabijskimi simboli. Prav sabijski simboli so se mu zdeli pomemben orakelj nove dobe. Stopinja simbola ima arhetipski pomen zato, ker je v točno določenem odnosu do števila 360, ki predstavlja število vrtljajev okoli zemeljske osi. Dodaten pomen sproži še simbolika stopinje, ki jo predstavlja podoba, ki jo je stopinji pripisala Elsie.

Kaj in kakšen pomen dodelimo stvarem je zato zelo kompleksen pojav. Iskanje pomena je namreč osnovna človeška potreba. Pomen sabijskih simbolov bi bil verjetno težje razumljiv antičnemu človeku, saj je bil nabor kolektivnih izkušenj takratne družbe drugačen. Zelo lepa Rudharyjeva misel je, da se človek ne zgodi dogodkom, ampak da se dogodki zgodijo njemu. Šele, ko jih človek sreča, jim dodeli svoj pomen. Razvoj pomena pa je po Jungu nujen, saj predstavljajo dogodki stik s »kolektivnim nezavednim«, ki je neskončno. To je kolektivna duša človeštva.

Sabijski simboli nam v tem pogledu pomagajo eksistencialno razumeti in se osredotočiti na manifestacijo določenega dogodka v primerjavi s kozmičnim procesom našega življenja. Tudi v najbolj tragičnemu je namreč lahko videti nek pomen oziroma razvoj. Samo s pomočjo simboličnega življenja namreč lahko delujemo v skladu z vesoljem in v miru s samim seboj.


Viri:


Piše: Manca Švara
Fotografija: MGroft_Edits

Zagotovite si najnovejši izvod revije Anima na https://hermes.ipal.si/izdelek/anima-poletje-2019/

Morda vam bo všeč tudi

X