Vse najboljše, John Lennon!

Piše: Manca Švara
Fotografija: Wikipedia

avtor

Danes bi 79 let praznoval legendarni angleški glasbenik, umetnik in družbeni aktivist John Lennon. Že na prvi pogled bi lahko rekli, da je bil zelo temperamenten in svojeglav, hkrati pa ni mogel živeti brez odnosov in neke širše skupine ljudi (Sonce v Tehtnici, Luna v Vodnarju in Ascendent v Ovnu).

Zanimivo, da je bilo njegovo Sonce v Tehtnici hkrati tudi njegova karmična naloga (Sonce konjunkcija severni vozel), torej naučiti se sobivati v odnosu s partnerjem, prijatelji, sodelavci. Iskanje ravnovesja, pravičnosti ter enakopravnosti je bilo v močnem nasprotju z njegovim na prvi pogled samosvojim in ekscentričnim nastopom.

Johnovo politično in humanitarno aktivnost bi lahko zelo hitro pripisali njegovi luni v Vodnarju v 10.hiši (T-kvadrat Pluton v Levu, Merkur v Škorpijonu). Pisal je revolucionarne, politično angažirane pesmi in se tudi osebno izpostavil kot borec za svobodo in ukinitev vojne v Vietnamu. Kasneje se je izvedelo, da je bil zaradi tega vrsto let tudi pod strogim nadzorom FBI. Ko so ga vprašali po čem bi najraje videl, da si ga ljudje zapomnijo je odgovoril z “The Great Peacenik”, veliki mirovnik (in ne glasbenik).

Tudi odnos z Yoko Ono lahko hitro povežemo z njegovo željo po izstopanju, tako na intelektualnem kot čustvenem nivoju. Johnova izbira starejše ženske je nekako logična, če razumemo, da je odraščal brez prisotnosti očeta in z zavrnitvijo mame. Yoko Ono je sama v enem intervjuju omenila, da je bil John “preprost, ampak kompleksen mož”. Težko otroštvo je namreč v njemu pustilo veliko čustvenih ran, ki so se kazale predvsem v njegovi nezmožnosti pripadati v odnosu. Odnos s prvo ženo Cyntio je bil zelo dinamičen, veliko sta se prepirala, mediji so sprva zaradi uspeha Beatlesov celo zamolčali, da bi bil John poročen.

Opozicija Plutona in Lune bi lahko pomenila, da je John svoj temni, ženski del projiciral na Yoko, po pričevanjih jo je tudi imenoval “mati”. Iskal in potreboval je močne, samosvoje ženske, ki so morale biti močne še namesto njega. Njun odnos je bil zelo Uranski, (v sinastriji je bil Uran od Yoko na Johnovem ascendentu), nekonvencionalen in hkrati globok. Skupaj sta spreminjala svet.

V sinastriji sta John in Yoko imela konjunkcijo marsa (13 stopinj) in venere v Devici (15 stopinj), kar kaže na zelo erotično zvezo in tako rekoč na “ljubezen na prvi pogled”. Sprva sta bila neločljivo povezana, kasneje pa sta svoje strastne izpade zelo burno in javno tudi pokazala. Zanimivo, da sta leta 1968 izdala album poimenovan “Two Virgins”, ki je doživel buren odziv zaradi njune gole fotografije na ovitku albuma. Album je bil za tisti čas zelo ekscentričen, v ZDA so ovitek prodajali cenzuriran in oblečen v rjav papir.

Življenje je tisto, kar se zgodi, ko si zaposlen z načrtovanjem drugih stvari.

John Lennon


Vsekakor pa je Johnovo ekstravagantno življenje močno vplivalo tudi na Johnova sinova Juliana (iz prvega zakona s Cyntio) in Seana (iz zakona z Yoko Ono). Predvsem Julian, ki je bil starejši je zelo trpel zaradi očetove zapustitve, tudi kasneje v intervjujih je dejal, da si ni želel ustvariti družine zaradi slabih izkušenj iz svojega otroštva. Znano je, da je Paul McCartney pesem Hey Jude napisal za Juliana, ki je takrat zelo trpel zaradi očetovega novega zakona.

Čeprav je mlajši Sean očetovo prisotnost imel vsaj nekaj let (umorjen je bil leta 1980, ko je imel Sean 5 let) je njegova smrt bistveno zaznamovala oba. Astrološko lahko vidimo v njihovi družini družinsko dinamiko Tehtnice (pravičnost, nepravičnost v odnosih). Julian je bil Oven, z Luno v konjunkciji z očetovim Soncem, Sean pa je bil celo rojen na isti dan kot oče, torej 09. oktobra 1975. Sean je bil rojen s konjunkcijo Sonce-Pluton, kar bi lahko nakazovalo tudi na smrt očeta v življenju.

Zaradi lastne travme in kot se lepo vidi zaradi Soncu v konjunkciji s severnim vozlom John ni uspel opraviti očetovske funkcije, lahko bi rekli, da je bila to karmična izkušnja, ki so jo v življenju potrebovali tako Julian, Sean in John.

Torej, vse najboljše veliki mirovnik John!

Ko si pošten in odkrit morda ne boš dobil veliko prijateljev, dobil pa boš tiste taprave.

John Lennon
Sinastrijska kozmološka martica med Johnom Lennonom in Yoko Ono.

Piše: Manca Švara
Fotografija: Wikipedija


Zagotovite si svoj izvod revije Anima ali si privoščite naročnino na revijo Anima v naši spletni knjigarni.


Morda vam bo všeč tudi

X