Materija ne ustvarja življenja, življenje ustvarja materijo

Biocentrizem trdi, da je zavest tista, ki ustvarja vesolje, ne pa da je zavest produkt naključno nastalega vesolja in življenja.
Povzema: Mateja Bartol
Slika: pixabay.com

avtor

V pomladanski številki letošnje revije Anima (letn. 2, št. 1) smo v rubriki Zanimivosti objavili novico o biocentrizmu, novi teoriji o nastanku in bistvu vesolja, ki je zelo drugačna od pogleda na svet, kakršnega smo navajeni v Zahodnem svetu. Tu objavljamo nekoliko razširjeno verzijo.

Na vedno več področjih znanosti naletimo na strokovnjake, ki ne priznavajo več sodobnega prevladujočega materialističnega pogleda na svet. Začelo se je z ugotovitvijo kvantne fizike, da elektron ni trden delec, ampak valovanje, ki se spremeni v delec šele ob prisotnosti opazovalca; do tedaj obstaja le kot potencial. Do danes so fiziki ugotovili, da prek 95 % vesolja sestavljata tako imenovani temna snov in temna energija, za kateri se še vedno ne ve zagotovo, kaj sploh sta.

V zadnjem desetletju je do nadaljevanja tega preobrata v mišljenju prišlo tudi na področju biologije z udarno teorijo, ki jo predlagata dr. Robert Lanza in astronom Bob Berman v knjigi Boicentrism (2010) in jo podrobneje pojasnjujeta v njenem nadaljevanju Beyond Biocntrsm (Onkraj biocentrizma, 2016).

“Teorija razlaga, da sta življenje in biologija osrednja dela bivanja, realnosti in kozmosa. Pojasnjuje, kako življenje ustvarja vesolje, ne obratno.”

Teorija biocentričnega univerzuma biologijo zato postavlja pred vse druge znanosti, saj trdi da življenje ni stranski učinek fizikalnih procesov in da prostor in čas nista zunanji, fizično obstoječi dejstvi, ampak da velja obratno – življenje in biologija sta osnova za obstoj bivanja in vsega vesolja, prostor in čas pa sta obliki zaznave, kot ju dojemamo ljudje in živali s svojimi čutili. S tako razlago je odprta tudi pot za oblikovanje novih odgovorov na pomembna vprašanja in velike uganke, ki jih zdaj prevladujoče splošno sprejete znanstvene teorije ne znajo pojasniti.

“Znanost temelji na informacijah, ki prehajajo skozi našo zavest. Težava je, da znanost ne ve, kaj je zavest. Študije vedno znova kažejo, da je med subatomskimi stanji in zavestnim opazovanjem jasna povezava, a kaj je ta povezava, ostaja neznano. Biologi opisujejo izvor življenja kot naključno pojavitev, a spet ni pravega razumevanja tega, kako se je življenje začelo ali zakaj vesolje izgleda tako izvrstno oblikovano za nastanek življenja.”

Vsekakor je na obzorju nova znanstvena paradigma.

Povzeto s spletne strani https://biocentrismnews.com.


Zagotovite si svoj izvod Anime ali si privoščite naročnino na revijo v naši spletni knjigarni.

Morda vam bo všeč tudi

X