Zdravljenje travme z medicinsko priznano terapijo EMDR

Raziskave kažejo, da je EMDR hitra, varna in učinkovita terapija, ki ne vključuje zdravil ali hipnoze. Je sodelovalni proces med terapevtom in klientom.
Piše: Amina Mehanović
Fotografija: Shutterstock

avtor

Ta izjemno učinkovita terapija dosega najboljše rezultate pri kroničnem trpljenju, fobijah, depresiji, paničnih napadih, motnjah hranjenja, nizki samopodobi, stresu, skrbeh ter pri okrevanju po spolnih zlorabah in travmatičnih dogodkih.

EMDR, ki pomeni desenzitizacijo in ponovno predelavo z očesnim gibanjem, je nova psihoterapevtska modaliteta, ki jo je odkrila dr. Francine Shapiro. Je najbolj učinkovita in hitra metoda za zdravljenje posttravmatske stresne motnje (PTSM), kot je dokazano z obsežnimi znanstvenimi raziskavami. 

Terapija EMDR uporablja bilateralno stimulacijo, desno/levo premikanje oči ali taktilno stimulacijo, ki s ponavljanjem aktivira nasprotno stran možganov, sprošča čustvene izkušnje, ki so »ujete« v nevrološkem sistemu, jih s pomočjo procesa predela in osvobodi blokad ter pomaga nevrofiziološkemu sistemu, da se ponovno poveže z umom in telesom. Gre za izjemno učinkovito metodo, ki temelji na naravni sposobnosti našega telesa, da predela neprijetne, boleče in travmatične izkušnje, ki so nas tako globoko zaznamovale, da nam onemogočajo polno življenje. Ker so travmatične izkušnje premočne, da bi jih telo predelalo samo, telesu pomagamo tako, da spodbudimo naravni proces samozdravljenja z metodo EMDR, ki je izjemno osvobajajoča in učinkovita. 

Pri katerih težavah se uporablja EMDR?

Predvsem pri delu s težavami, ki so posledica travmatičnih izkušenj, kot so:

  • travmatični dogodki iz otroštva (fizično, psihično in spolno nasilje, zlorabe, zanemarjanje, neustrezni medsebojni odnosi …)
  • stresni dogodki v odraslosti (prometne nesreče, izgube, ločitve …)
  • naravne nesreče
  • agresivni napadi, vojne, izjemni stresi na delovnem mestu (npr. pri policistih in vojakih)
  • fobije, panični napadi, depresija, posttravmatski sindrom, motnje hranjenja
  • negativna prepričanja o sebi, slaba samopodoba, strah pred nastopi …

Članek si lahko v celoti preberete v jesenski številki revije Anima 2019 (letn. 2, št. 3).

Zagotovite si svoj izvod Anime ali si privoščite naročnino na revijo v naši spletni knjigarni.

Morda vam bo všeč tudi

X