Vsi sveti, Halloween, Samhein

Čas vse krajših noči je s seboj prinesel rituale, ki se nahajajo točno na polovici med jesenskim enakonočjem in zimskim solsticijem. V tem času naj bi se na svet vračale duše umrlih.

Piše: Manca Švara
Fotografija: History.com

avtor

V petek 01.11. praznujemo krščanski praznik Vseh svetih. Praznik naj bi bil namenjen zmagoslavju in praznovanju veselja nad množico pravičnih in dobrih duš, vendar ga je v krščanski tradiciji kmalu preplavila otožna misel na pokojne. Na predvečer Vseh svetih so ponavadi na mizo položili blagoslovljeno vodo, hleb kruha in prižgali svetilko, zato da so duše pokonjih lažje našle pot domov. Po različnih krajih v Sloveniji so imeli različne običaje, ponekod so jim ponudili tudi vino. Zelo pomembna je bila simbolika božjega kruha.

Večina vrač za te praznike je povezana z ognjem.
Fotografija #discovermiddleages

Večina vraž na ta praznik je povezana z ognjem, prižiganje luči naj bi dušam pomagalo na poti domov. Vračanje duš je sicer verovanje poganskega izvora, krščanstvo je običaju le dodalo drugačno simboliko. Luč, ki je bila zelo pomemben simbol, ni smela ugasniti. V Reziji so npr. na okno postavili svetilko, da duše niso zgrešile poti domov.

V ZDA in zahodni Evropi se vse bolj uveljavlja praznik Halloweena oziroma keltskega Samhaina. Tudi ta je povezan s trodnevnim praznovanjem od 31. oktobra do 2. novembra in vračanjem duhov na zemljo. V osnovi je Halloween povezan s prebujanjem Isis-Osirisa, keltski Samhain pa se povezuje s smrtjo sonca in koncem poletja.

Samshain je povezan z darovanjem temnih silam, ki se prebujajo v tem času vse krajših noči. Luč, ki jo častimo je torej nekakšna notranja luč, ki nam pomaga v času spuščanja v globine lastne biti. Praznik se nahaja točno na polovici med praznovanjem jesenskega enakonočja in zimskega solsticija.


Zagotovite si svoj izvod Anime ali si privoščite naročnino na revijo v naši spletni knjigarni.

Morda vam bo všeč tudi

X