Dragonfly Mission: novo raziskovanje Titana

Titan je Saturnov največji satelit in druga največja luna (prva je Jupitrov Ganimed) v našem sončnem sistemu.
Povzema: Mateja Bartol
Slika: pixabay.com

avtor

V dolgih jasnih nočeh imamo več priložnosti za opazovanje neba, če nam je le vreme naklonjeno. Danes zjutraj se luna na nebu sreča s Saturnom in njuno še vedno precej bližnjo konjunkcijo bomo lahko videli, ko se stemni. Ne moremo pa brez teleskopa videti Saturnovih lun, niti največjega in najzanimivejšega med njegovimi lunami – Titana.

Kot so ugotovili v pretekih raziskovanjih z vesoljskim plovilom Cassini, je Titan edina luna s planetom podobno oblačno atmosfero, ki vsebuje velike organske molekule, iz katerih bi se lahko razvilo življenje, podobno temu na Zemlji.

NASA bo poleti izbrala, katerega od dveh projektov finalistov bodo dejansko izvedli. Če se ne odločijo za jemanje vzorca s kometa, ampak za misijo Kačji pastir, bodo (predvidoma leta 2025) na Titan poslali sondo, ki združuje tehnologijo dronov in instrumente, s kakršnimi so raziskovali kompleksne kemijske reakcije na Marsu. Tako bodo lahko temeljito raziskali molekularno dogajanje na tej nenavadni luni in ugotavljali, koliko so tamkajšnje organske spojine podobne tem, na katerih temelji zemeljska biologija.

Povzeto s strani www.space.com.


Novica je bila objavljena v letošnji spomladanski številki revije Anima.

Zagotovite si svoj izvod Anime ali si privoščite naročnino na revijo v naši spletni knjigarni.

Morda vam bo všeč tudi

X