Amelia_Earhart

Skrivnostno izgubljena, pa vendar še vedno tako živa

Amelia Earhart (1897–1937), portret iz serije Zanimive ženske 20. stoletja.
Piše: Manca Švara
Slika: Wikipedia

avtor

Amelia Earhart je zagotovo ena tistih žensk, ki so spremenile pojem ženskosti v 20. stoletju. Bila je pogumna, neustrašna in odločna, vse to pa so tudi lastnosti, ki so pripomogle, da se je kot prva ženska na svetu podala na pot z letalom okoli sveta. Govorimo o letu 1937, ko so šele uvajali medcelinske lete in še ni bilo masovnega turizma; to je bil čas, ko je bil tak podvig domena tajnih političnih sponzorjev in šovbiznisa, hkrati pa čas tik pred drugo svetovno vojno, ko se je že nakazoval spor med svetovnimi silami.

V času med obema vojnama je bil razvoj komercialnega letalstva zelo pomemben, deloma pa se je razvijalo tudi iz vojaških razlogov. Povezava Evrope in ZDA je pomenila povezati svet, vse bolj razvita tehnologija pa je to tudi omogočala. Prve komercialne lete prek oceana so začele letalske družbe redno izvajati po letu 1935, v času pred tem je bila promocija zato ključnega pomena.

Prvi moški, ki je preletel Atlantik, je bil leta 1927 Charles Lindbergh, leto kasneje pa so načrtovali prvi let z žensko potnico na letalu. V tej zgodbi se pojavi Amelia Eckhart, ki je bila takrat že relativno znana ženska pilotka. Projekt je bil medijsko ambiciozno zastavljen, saj je v njem sodeloval tudi izkušeni založnik George P. Putnam.

Čeprav je bila Amelia na tem letu zgolj potnica, je tako rekoč čez noč zaslovela in postala glas sodobne, neustrašne, moderne ženske. Že videz Amelie Earhart je ustrezal zahtevam gibanja in duhu časa[1], v ozadju pa je zaznati tudi skrbno izdelan marketinški načrt. Nasploh je Amelia zelo skrbela za svoj videz, sama si je šivala obleke in z založnikovo pomočjo postala modna ikona svoje generacije. Napisala je tudi knjigo spominov ter predavala in navdihovala ljudi po celem svetu.


[1] Žensko gibanje, ki se je pojavilo že pred prvo svetovno vojno, se je po vojni razplamtelo. Prvotno gibanje sufražetk se je v dvajsetih letih nadaljevalo v t. i. gibanju ‘flapper’. To so bile svobodne ženske, zagovornice liberalizma, prepoznaven pa je bil tudi njihov modni slog: zapovedoval je bledo polt, močno ličenje in na kratko pristrižene lase ter oblačila, ki so linijo telesa spustila v višino bokov, kar je poudarjalo nekoliko bolj fantovski videz.


 Članek si lahko v celoti preberete v jesenski številki revije Anima 2019 (letn. 2, št. 3).

Zagotovite si svoj izvod Anime ali si privoščite naročnino na revijo v naši spletni knjigarni.

Morda vam bo všeč tudi

X