digitalna mimika

Čustva in digitalna mimika

Ali komunikacija prek digitalnih medijev res siromaši naše družabne veščine?

Piše: Mateja Bartol
Slika: pixabay.com

avtor

Začenja se veseli december, mesec, ko se veliko družimo in obilno komuniciramo, delamo retrospektivo odhajajočega leta in si želimo vsega lepega v prihajaočem letu. Temu primerno je (še) več tudi digitalne komunikacije in vsega, kar sodi zraven: deljenja voščilnic, pisanja voščil, tvitanja, všečkanja in lepljenja najrazličnejših sličic, ki kažejo naša razpoloženja in čustva. Zato zdaj tu delimo zapis iz letošnje poletne Anime, ki je bil v rubriki Zanimivosti objavljen pod naslovom Emotikoni, emoji in digitalna mimika.

Dandanes je splošno sprejeto mnenje, da komunikacija prek digitalnih medijev siromaši naše družabne veščine. Kar je do precejšnje mere res, kajti srečanja v živo ne more nadomestiti niti pisni niti avdio-vizualni stik prek pametnih naprav.

Je pa zanimivo na digitalno komunikacijo pogledati še z druge strani. Medtem ko so tiskani mediji omejeni na pisano besedo in lahko čustva (bolj ali manj uspešno, odvisno od avtorjeve spretnosti in literarnega talenta) izražajo le skozi ustvarjalno tvorjenje povedi, nam digitalni komunikacijski kanali (e-pošta, Skype, Viber, What’sApp, Facebook, Twitter …) nudijo možnost, da k napisanemu dodamo znake, ki izražajo naše odzive in počutje: emotikoni (iz pisnih znakov sestavljene čustvene ikone), emojiji (ideogrami, smeškoti) in nalepke (“stickers”, podrobne ilustracije, ki kažejo določena čustva, razpoloženja, odzive).

Vse to so znaki za neverbalno komunikacijo, nekakšna digitalna mimika. Njihova razširjena uporaba pomeni, da se človek ni pripravljen odreči telesnemu izražanju svojih čustev in odzivov, ampak da jih hoče svojim sogovornikom sporočiti, kar v digitalnem svetu izraža z dodajanjem teh malih znakov k svojim zapisanim besedam.

Ne ne, ni še vse izgubljeno. 😉


Zagotovite si svoj izvod Anime ali si privoščite naročnino na revijo v naši spletni knjigarni.

Morda vam bo všeč tudi

X