zodiak

Arhetipska namera duše

Sonce v rojstni mandali simbolizira način naše osebnostne rasti, kaže na pot razvoja, ki nam je „položena v zibelko“.

Piše: Mia Žagar
Slika: pixabay.com

avtor

Ob zaključevanju leta, ali kakršnega koli cikla, se spominjamo njegovih začetkov. Mi se ob izidu zadnje Anime letnika 2019 spominjamo izida prve Anime decembra 2017, iz katere je spodnji odlomek iz članka Mie Žagar Arhetipska namera duše skozi astrološko mandalo.


/…/

Naš namen bivanja, naš dušni klic, ki ga v horoskopu simbolizira tudi Sonce, se v psihološki astrologiji na najosnovnejši ravni kaže skozi znamenje, v katerem smo rojeni.

Katere so s psihološkoastrološkega vidika naše življenjske lekcije in temeljne izkušnje, pa pomagajo razvozlavati tudi planeti v znamenjih in hišah astrološke mandale ter odnosi med njimi. Obdobja leta so skozi zodiak razdeljena na dvanajst znamenj, ki jih astrološko lahko poimenujemo poti izražanja, vendar jih nikakor ne smemo preveč poenostavljati oz. posploševati v opis temeljnega astrološkega profila osebnosti. S psihološkega vidika sicer lahko govorimo o osebnosti, ki temelji na določenem temperamentu oz. značaju posameznika, vendar pa Sonce v nekem znamenju na drugi strani simbolizira bolj način naše osebnostne rasti, kaže na pot razvoja, ki nam je „položena v zibelko“.

Poskušajmo sedaj na kratko pogledati, kako čim bolj zavestno v sebi integrirati nekatere lekcije in prepoznati arhetipske smernice svoje duše, ki jih nakazuje vseh dvanajst astroloških znamenj. Ta nas nekaj učijo, so bistveni arhetipi našega izražanja, kažejo globlji pomen našega bivanja. Vsako namreč opisuje prav določene darove, vire, spretnosti, veščine, talente in orodja (zlasti če so v njih zastopani t. i. ugodni planeti – npr. Sonce, Luna, Merkur, Venera, Mars, Jupiter – oz. če so ti v dobrih medsebojnih korelacijah oz. aspektih), pa po drugi strani tudi senčne plati (zlasti če v njih prevladujejo t. i. planeti sence – npr. Saturn, Pluton, Kiron – oz. če so ti v težjih medsebojnih aspektih).

Vsako znamenje je torej arhetipski kanal za izražanje prav posebnega energijskega zapisa duše, ki nas nagovarja k modrosti pravilne izbire.

Oven – Arhetipsko energijo tega znamenja doživljamo z namenom, da bi izkusili luč oz. svetlobo in vzpostavili stik s svojim pogumom, okrepili voljo in sebe v smislu, da bi lahko živeli svoje življenje. Arhetipska naloga ovna je namreč to, da ne hodi po poti koga drugega oz. da se upre tistemu, ki mu narekuje, kako naj bi živel, saj mora sam poiskati lastno pot in slediti sebi. Senca tega znamenja se kaže na primer skozi nepravilno izraženo ovnovsko energijo, in sicer skozi bes, jezo, agresijo ali nemoč, nesvobodo v odločanju, neodločnost in podobno. Tako se v življenju, če imamo planete v znamenju Ovna, soočamo z vprašanjem: Ali imam dovolj poguma, da se izrazim, povem, da je to moje življenje, in ga tako tudi živim? Vendar na način, ki ni nasilen in ne temelji na egoističnih in sebičnih željah, kot je takrat, ko gre človek za dosego svojega cilja preko trupel (oz. se ne ozira na druge in jih izkorišča), ampak da sledi svojemu notranjemu klicu, toda brez negativne intenzivnosti. Arhetipi tega znamenja so pionir, začetnik, bojevnik, vodja. Gre za energijo življenja, in zato je za ovne zelo pomembno, da se naučijo, kako postati miroljubni bojevnik.

Bik – Arhetipska namera tega znamenja je, da najde mir, spokojnost v vsakdanjem življenju. Gre za sposobnost, da se umirimo in resnično sprostimo telo, šele nato bodo sledile misli. Najti mir v svojem telesu – to je izjemno močan evolucijski imperativ znamenja Bika. Senca tega znamenja se kaže na primer v prepričanjih, da je greh izkušati užitke na telesni ravni, da življenje ni varno ali da za nas na materialni ravni ni dovolj poskrbljeno. Zato je za bika zelo pomembno, da se osvobodi tega strahu, spusti nadzor, opusti intenzivnost in napetost iz telesa (kajti napetost v telesu odraža napetost v umu) in naredi vse, da se umiri in uživa življenje: gre v gozd, pleše, posluša glasbo, se ukvarja z njo ali se posveča kakšni drugi umetnosti, je telesno aktiven, se predaja ljubezni, ustvarja, vrtnari ali pa recimo popolnoma uživa v vonju in lepoti cvetlice, jo občuti in tako odkrije skrivnost o samem sebi.

Dvojčka – Arhetipska namera tega znamenja je zavedati se, da ne ve vsega. In to je čudovito, kajti toliko je še vsega, kar se mora naučiti, spoznati, odkriti. Ko dvojček odkriva in raziskuje vedno več o nekem vprašanju, je srečen, buden, navdušen, resnično živ, kajti takrat razvozlava skrivnosti življenja, sprejema vedno več informacij, ki ga navdušujejo. Zato se arhetipsko lahko znajde v vlogah profesorja, novinarja, reporterja, pisatelja, pisca, komentatorja, raziskovalca. Takšen človek je zmožen videti zadeve iz dveh zornih kotov in to je izjemno pomembno, kajti senčna stran dvojčkov so na primer moralne, verske ali zakonske omejitve in prepovedi glede tega, da bi svobodno raziskovali, ali pa gre za zelo togo in dogmatično zaverovanost v samo eno in edino resnico, ki jo želi na vsak način zagovarjati in opravičevati. Arhetipska namera dvojčka je, da želi v življenju ohraniti otroško prilagodljivost in radovednost, da lahko živi intenzivno raziskovalno življenje – to ga vodi naprej, do spoznanja o tem, kdo je, ko se končno lahko umiri.

Rak – Njegova arhetipska energija je povezana z negovanjem, zdravljenjem, dajanjem življenja,  rojstvom. Povezan je z arhetipom velike matere oz. velike boginje in arhetipska namera te rakove izkušnje je, da globoko občuti povezavo s svojim srcem, da je velikodušen, ljubeč, zaščitniški, kot je najbolj lahko, in to brez občutka, da je ob tem ogrožen. Rak mora kultivirati minimalno obrambo, ki je zanj potrebna, da kljub temu še vedno občuti varnost in hkrati vso radost in ljubezen do življenja. V tem predajanju veličini življenja so vsebovani zdravljenje, povezava, opuščanje in odpuščanje, ljubezen in zaupanje. Arhetipska namera raka je bivati v tem prostoru neizmerne ljubezni in zdravljenja brez bojazni, da se bo odprl do tiste mere, ko bo lahko prizadet. Senčna stran tega znamenja je usmerjena k prevelikim obrambam svoje ranljivosti, saj se boji, da bo njegovo zaupanje izdano, srce zlomljeno, zato se lahko zapre in se obda z zidovi, ki jih ne more podreti nihče.

Lev – Arhetipska namera tega znamenja je, da odkrije resnico o samem sebi in jo iz svojega srca prenese na površje, jo podeli s svetom, izrazi na sebi lasten način, z radostjo in veseljem. Njegova arhetipska namera je torej, da se izrazi brez sodbe, ne oziraje se na mnenje drugih, da svojo kreacijo (umetniško delo, otroke, izražanje ljubezni itn.) podeli s svetom in tako delček sebe pusti za seboj tudi po smrti. Za leva je pomembno, da zna svoje izražanje in darove tudi proslaviti ter da se izrazi in predstavi, kajti senčna stran arhetipske energije tega znamenja je strah pred izpostavljanjem in svobodnim izražanjem, strah pred neodobravanjem, nepriznavanjem, obsojanjem. Gre za nekakšen notranji pritisk, ki povzroči skrivanje ali pa pretiravanje pri izražanju (je preglasen, se pregrobo izpostavlja, ima željo, da za vsako ceno vzbuja pozornost), kar seveda ne deluje. Lev se mora znati izražati iz svojega globljega centra, uživati v svojih stvaritvah in ekspresijah in jih proslaviti ter tako prispevati k spremembi sveta.

Devica – Njena arhetipska naloga je namera po izpopolnjevanju. Želi, da bi postala boljša, se izpopolnila, in sicer ne na vseh življenjskih področjih, ampak da bi postala vsaj malo boljša pri določeni dejavnosti, da bi zmogla in znala opraviti neko zadano nalogo bolje. Devičina čudovita sposobnost je, da izpostavi, kaj je narobe, kaj ne deluje dobro ter pokaže, kako je to treba popraviti, izpopolniti. Zelo je namreč občutljiva na pomanjkljivosti, šibkosti ter ima znanja in sposobnosti, kako jih je treba odpraviti, da bo nekaj opravljeno popolneje ter lahko podarjeno svetu kot pomoč – to je njena prioritetna arhetipska naloga. Senca tega znamenja se kaže kot občutek nekoristnosti, sramu, nemoči ali nezmožnosti in nesposobnosti, da bi prispevala k določenim izboljšavam, spremembam v svetu, včasih tudi kot nagnjenost k nekaterim slabim razvadam (kot so lenoba, razne odvisnosti, prevelika zasanjanost ipd.), kar lahko človeka odvrne od samoizpopolnjevanja. Zato je naloga device, da dobro opravi svoje delo, in sicer z občutkom za humanost in s potrpežljivostjo, da po malih korakih prepozna modrost, ki v navidezni kaos vnaša red. 

Tehtnica – Gre za njeno arhetipsko sposobnost, da uživa, v življenju najde srečo, mir in ravnotežje ter da ima tako percepcijo uma, zaradi katere lahko v vsakem trenutku reče: V resnici je vse dobro, vse je popolno. Arhetipska namera tehtnice je, da v sebi najde neomajen in nezlomljiv mir ter ravnotežje in harmonijo, ne glede na včasih tudi napete in neugodne zunanje (ali notranje) okoliščine. Tehtnica si mora namreč ob raznih sporih, konfliktih ali nestrinjanjih zelo močno prizadevati, da ohrani notranji mir. Kajti njena senca se nanaša na boj, vojno in nasilje v različnih oblikah in odnosih, zato se mora naučiti, kako v sebi ne glede na kar koli vzpostaviti in ohranjati notranji mir in harmonijo. Za tehtnico so zelo pomembni tudi skladni odnosi, v katerih dva avtentična posameznika najdeta ravnotežje in zaupanje vsak v sebi in v odnosu.

Škorpijon – Arhetipska naloga tega znamenja je, da živi zelo intenzivno, zavestno, osredotočeno, poglobljeno in strastno ta trenutek, in sicer tako, kot bi bil zadnji. Senca tega znamenja je namreč povezana po eni strani s pretiranim uživaštvom, površinskostjo, brezskrbnostjo, življenjem, ki ni dovolj zavzeto in zavestno, po drugi strani pa z globinami Hadovega podzemlja v vseh možnih  oblikah in izkušnjah, povezanih z intenzivnimi emocijami, s soočenjem z zlom, temačnimi in skrivnimi aspekti duševnosti ter z globoko transformacijo in vidiki spolnosti in smrti. Za arhetipsko energijo Škorpijona namreč velja, da kdor ni pogledal v oči smrti, ne more gledati niti v oči življenja. Temeljna naloga škorpijona je torej to, da se potopi v ta trenutek, ne glede na kar koli (ali je soočen z življenjem, s smrtjo, z užitkom, izgubo, sramom, bolečino, srečo itn.), da se sooči z vsem, brez potiskanja ali skrivanja pod preprogo, potlačevanja in projiciranja na kogar koli drugega, temveč da vse, kar se dogaja, intenzivno podoživi in se s tem sooči v svojem življenju.

Strelec – Arhetipska naloga tega znamenja je, da v življenju najde smisel, svojo resnico, ki mu daje občutek svobode in širine, ki ga navdihne z entuziazmom (napolni z bogom). Zakaj je to pomembno? Ker je senca tega znamenja povezana z izgubo zaupanja in vere v življenje, ker ga vsa tema in bolečina lahko tako močno preplavita, da lahko izgubi upanje ali pa si morda ne zaupa dovolj, da bi sledil lastni intuiciji, svojemu srcu in izpolni namero svoje duše. Zato je arhetipska naloga strelca, da najde svoj entuziastični smisel življenja ter da se poduči o njegovih skrivnostih, o čemer lahko potem z neizmernim optimizmom, idealizmom in voljo do življenja poučuje ter navdihuje tudi druge, kajti odkrivanje namena življenja je prava pustolovščina. Vsa strelčeva potovanja in spoznavanja so navsezadnje kot bližnjica do samega sebe, kajti človek in narava sta eno.

Kozorog je povezan s simboliko očeta, starešine, modreca, direktorja, vodje … Njegova arhetipska namera je, da postane samozavesten, se spoštuje ter izbere kariero, samouveljavljanje in samoizražanje, ki odražajo najboljši del njegovega resničnega jaza. Skrivnost kozorogov, ki je zelo lepa, je v tem, da morajo biti zelo resnični v prepoznavanju tega, kar je znotraj njihovega srca, da lahko to potem delajo in se tako izrazijo tudi navzven. Kozorogi morajo biti sami svoji vodiči, sami svoji voditelji, starešine, modreci, kajti šele ko so odgovorni do sebe, lahko to odgovornost izrazijo in podelijo s svetom. Kajti senca, povezana s tem znamenjem, je v izkušanju neuspeha, poraza, izrazi se lahko tudi kot pomanjkanje samozavesti, negotovost, odvisnost od drugih in podobno. Z disciplino, zanesljivostjo, skromnostjo in potrpežljivostjo pa obrodi vse, kar je kot seme posejano v srce.

Vodnar je povezan z arhetipom revolucionarja, genija, izumitelja, inovatorja, humanitarca,  reformatorja … Njegova arhetipska namera je, da na najbolj iskren in resnicoljuben način pokaže in zagovarja svojo resnico oz. jo išče in ji sledi, ne glede na pritiske družbe in okolice. Senca tega znamenja je namreč povezana s podrejanjem, z zanikanjem svoje resnice in samega sebe, z neavtentičnostjo, ugajanjem in prilagajanjem družbi, s popuščanjem družbenim pritiskom na račun lastne svobode. Zato je vodnarjeva naloga, da se pokaže takšen, kot je, ne glede na drugačna mnenja in pritiske okolice. Zanj je pomembna svoboda, zvestoba samemu sebi, da s svojimi naprednimi prebliski, zamislimi, vizijami in idejami pomaga rušiti stare preživete paradigme in spreminjati svet, da sije v temo s svojo lučjo in zgledom. 

Ribi – Gre za arhetip umetnika, vizionarja, povezovalca med vidnim in nevidnim svetom, ki se na eni strani osvobaja preteklosti ter si na drugi strani s pomočjo čiste oblike, popolne abstrakcije, lahko zamišlja nove čudovite stvaritve. Globlja namera znamenja Rib je, da zaobjame in prizemlji ta proces kot ustvarjalen, sočuten, razumevajoč, srčen človek, poln tvorne domišljije, in ne kot nekakšen sanjač, ki hodi nad oblaki, temveč da živi življenje na Zemlji in na njej izrazi svoje sočutje, ljubezen, sanje – v tem je njegova svoboda. Senca tega znamenja je namreč to, da se ujame v kakšno delo, kjer se preveč trudi izboljševati in popravljati stvari ali pa skrbeti, delati, se žrtvovati za druge in podobno. Arhetipska namera ribe je, da opusti staro, se osvobodi in izkusi čisto zavest ter se prepusti toku imaginacije, da prosto teče skozi njo, da sanja novi svet in ga prek lastne kreacije pritegne v realnost.


Zagotovite si svoj izvod ali si privoščite naročnino na revijo v naši spletni knjigarni.

Morda vam bo všeč tudi

X