Lucijina svetovalnica: Razvijanje lastne vrednosti

avtor

Lepo pozdravljeni

Pišem vam zaradi odnosov v družini. Kot družina smo preživeli veliko hudega, od smrti članov ožje družine vse do bolezni. Sama se zdravim zaradi spondiloartritisa in Chronove bolezni. Veliko denarja smo podedovali in ga tudi zapravili, ne da bi investirali v kaj dolgoročnega. Prodali smo veliko nepremičnin, zato da smo poravnali razne dolgove. Težava je bila v tem, da je bil denar vedno v napačnih rokah. Sama nisem nikoli dobila deleža od prodaje. Danes sem stara 38 let in si želim ustvariti boljši jutri. Imam odličen projekt, ki je dobičkonosen –potrebujem samo finance. Po dolgem obdobju bolniškega staleža sem se vrnila na delo, kjer sem zelo srečna, delo mi gre dobro od rok in tudi kolektiv je čudovit. Delam v hudih bolečinah, ki sem jih že nekaj let navajena. Doma smo sklenili, da se mi bo pri projektu pomagalo, vendar je vse zaman. Kupujejo se stvari, ki jih ne potrebujemo, in tako večkrat zmanjka denarja tudi za položnice. Ali pa se po nemarnosti pozabi narediti tehnični pregled na avtu, čemur sledi visoka kazen, ki sem jo primorana tudi sama pomagati plačati, saj človek brez avta ne more v službo. Če doma omenim to nesmiselno zapravljanje in pomanjkanje odgovornosti, sledi kreganje. S tem ne rešim problema, saj vse ostane enako. Ne vem, s kakšnim pristopom naj tej osebi odprem oči, da bi končno realno videla celotno sliko. Dolgo let je bila ta oseba varčna in odgovorna, v zadnjih osmih letih pa se je popolnoma spremenila. Vem, da je v hudi depresiji, saj se zdravimo zaradi tega. Sama že šest let obiskujem psihoterapijo, ki jo ta oseba seveda popolnoma zavrača in se ne sooča s svojimi notranjimi težavami.

Za vaš odgovor vam bom resnično hvaležna.

Draga bralka!

Iskrena hvala za vaše vprašanje, ki sem ga pazljivo preučila.

Konkretno me sprašujete, kaj storiti glede odnosov v vaši primarni družini in glede financ.

Družinski odnosi so pri vas podrejeni problemom, ki se bolj vežejo na druge družinske člane kot na vas. Razvidno je, da ne razmišljate o sebi kot samostojni, neodvisni osebi, ampak kot o žrtvi družinskih razmer.[1] Pri delu na sebi bi bilo treba raziskati, od kod izvira ta kompleks žrtve, kdaj ste se naučili te nemoči. Pri analizi arhetipske dinamike v družini bi se dalo slutiti, da je bil odnos z enim od staršev prekinjen oziroma je bil preprečen,[2] kar vas je potisnilo v nemoč. To tudi pomeni, da si vaš notranji otrok še ne upa prevzeti odgovornosti za živetje svojega življenja, kar pomeni, da si še ne upate biti aktivni akter v svetu.

Iz vaše zgodbe je razvidno, da ločitev od primarne družine še ni bila narejena. Poseben problem predstavlja ločitev od matere. Glede na to, da pišete, da ste v psihoterapiji, je pomembno, da s psihoterapevtom raziskujete, zakaj se ne morete ločiti od matere ter kdaj se boste ločili od svoje primarne družine in začeli živeti svoje življenje. Tako boste lahko tudi oblikovali odnose, kjer boste lepše sprejeti, saj potrebujete veliko čustvene zaščite in varnosti.[3] Vaša kozmološka matrica kaže, da je vzrok tega morda v prikrajšanosti za materino ljubezen in naklonjenost. Morda mati tega ni bila sposobna ali pa je prišlo do kakšnih okoliščin, ki so to preprečile, npr. materina bolezen.[4]

To, da imate svojo službo in svoj zaslužek, vam bo gotovo pomagalo, da se boste lažje ločili od primarne družine. Nerazrešeni družinski odnosi namreč vplivajo tudi na vaše zdravje. Ali mislite, da težko »prebavljate« določene izkušnje, ki so se vam zgodile v družini?[5] Ne omenjate sicer, kaj se vam je zgodilo v družini, vendar je lahko šlo za res težke stvari, ki jih še vedno težko »prebavite« in izpustite.

Vidi se, da se preveč identificirate s skupnimi materialnimi resursi,[6] kar posledično vpliva tudi na občutenje vaše lastne vrednosti. Pravite, da niste nikoli dobili deleža od prodaje družinskega premoženja. Preveč ste vpeti v preteklost, ukvarjate se z družinsko dediščino in družinskim denarjem, a vaša življenjska naloga je, da sami razvijete materialno varnost in da ste materialno neodvisni od drugih.[7] To pomeni, da se ne smete identificirati z denarjem drugih, ampak bolj s tem, kar lahko sami zaslužite, tudi če je tega malo. Bistveno več energije boste imeli, če se boste osredotočali na to, kako ustvariti lasten individualni zaslužek in razporejati svoj denar. Nakazano pa je, da bo to precej težko in povezano z napori, kar pa se res utegne razviti šele v drugi življenjski polovici,[8] vendar vam bo po drugi strani prav to prineslo največ zadovoljstva.

Morda ste prevečkrat vpeti v ideje, projekte. Sposobni ste ustvarjalno narediti nekaj novega, toda problematično je morda to, kako to idejo spraviti v stvarnost, ker vam primanjkuje samozavesti in lastne vrednosti.[9] Poiskati morate svoj smisel, svojo identiteto in se ne toliko obračati na okolje (družino). Zberite pogum, da izrazite svojo kreativnost, raziščite svoje talente in delajte tisto, kar vas dela posebno.[10] Na ta način boste začeli graditi tudi lastno vrednost in materialno varnost, neodvisno od družinske dediščine in virov primarne družine. Morda bi lahko v prostem času ustvarjali telesno, npr. vrtnarili ali drugače delali z naravo, delali s telesom. To bi bil lahko tudi vir lastnega zdravljenja,  medtem ko je intelektualna dejavnost lahko vir zaslužka.[11]

Kot omenjate, imate odličen projekt, potrebujete samo finance. Svetujem vam, da premislite, kakšen je ta projekt – ali je to projekt, ki ni le dobičkonosen, ampak je povezan tudi z vašo ustvarjalnostjo. V tem primeru raziščite, ali lahko pridobite kakšne druge vire financiranja za zagon tega projekta.

Resnično pohvalno je, da ste se po dolgotrajnem bolniškem staležu vrnili na delovno mesto in spodbudno je, da se v kolektivu počutite odlično. Pav tako pozdravljam vašo odločitev za psihoterapijo in delo na sebi, s čimer si boste lahko sami kreirali življenje in tako ustvarili boljšo prihodnost.


[1] Neptun konjunkcija ASC
[2] Sonce kvadrat Pluton
[3] Luna v Raku
[4] Luna kvadrat Pluton
[5] Pluton 10 kvadrat Sonce kvadrat Luna
[6] Luna 8
[7] Sonce 2
[8] Sonce trigon Saturn
[9] Venera v Kozorogu kvadrat Saturn
[10] Severni vozel v Levu, Sonce 2
[11] Kiron v Biku 5, Sonce v Vodnarju

Morda vam bo všeč tudi

X