Šamanske korenine božične simbolike

Piše: Aleksandra Šestir
Slike: pixabay.com, inhabitat.com

avtor

Korenine današnje tradicije praznovanja božiča, vseh njegovih simbolov, barv, okrasov in božičnih “čudežev”, segajo nazaj v tisočletja staro tradicijo sibirskih šamanov.

Šamanski obred je v času zimskega solsticija obsegal večdnevne priprave na najdaljšo noč. Bistvo tega obreda je bilo šamansko potovanje v druge, vzporedne svetove, iz katerih je šaman posvečeno prinašal “informacije” v ta svet, da bi s svojimi videnji, znanjem in modrostjo lahko ozdravil in obdaril ljudi. V ta namen se je predal osami, lakoti ter ekstremnim naporom in temperaturam, ki vladajo v zasneženi sibirski tundri. Tradicionalno oblečen v rdeč plašč in obut v visoke črne škornje se je odpravil v gozd, med smreke in jelke, pod katerimi rastejo “strupene” gobe – mušnice, značilne po svoji rdeči barvi z belimi pikami. Duh, prisoten v tej vrsti gob, namreč lahko popelje šamana v druge svetove. Prej pa jih je moral posušiti, kar je storil tako, da jih je zavil v nogavico in obesil na nižje rastoče veje smreke oz. nad ogenj v kaminu. Ker je v Sibiriji takrat močno zasneženo, so tudi jurte (značilna sibirska domovanja) pod snegom, zato je moral šaman v svoj dom vstopiti skozi edino dostopno mesto – dimnik.

Znano je, da so mušnice zelo okusne tudi severnim jelenom, ki jih izbrskajo izpod snega, da jim dajo neverjetno moč in energijo, s katero se nato radostno podijo in tekajo po snegu. Včasih je šaman nahranil severne jelene z mušnicami, nato pa počakal, da jih prebavijo in izločijo skozi urin. Šaman je potem na predvečer najdaljše noči zaužil posušeno mušnico ali sneg, prepojen z urinom severnega jelena, ter se v spremstvu svoje skupnosti in ritmičnega bobnanja podal na duhovno potovanje, “letenje” k drevesu življenja (smreka, jelka). Nazaj se je vrnil v času, ko je bila zvezda Severnica najvišje na nebu, ter ljudem prinesel darila, ki pa niso bila materialne stvari, ampak darovi zdravilstva, negovanja, povezovanja in učinkovitejšega sodelovanja družine, plemena, skupnosti kot celote.

Ste prepoznali vse simbole, ki so se prenesli v današnjo božično tradicijo? 


Članek je del prispevka Aleksandre Šestir Zimski solsticij – Izvor praznovanja božiča in novega leta, objavljenega v 5. številki revije Anima, december 2018.  Tu navedeni podatki in slika med besedilom so (po)vzeti s spletne strani inhabitat.com.


Zagotovite si svoj izvod ali si privoščite naročnino na revijo v naši spletni knjigarni.

Morda vam bo všeč tudi

X