Kaj prinaša konjunkcija Saturna in Plutona?

Gre za odnos med notranjim čustvenim svetom in obveznostmi v družbi. Kot pri vsakem odnosu je treba paziti na ravnotežje, da se odnos ne poruši.

Piše: Alenka Malnar
Fotografija: Shutterstock

avtor

Astrološko mandalo vsakega posameznika si lahko predstavljamo kot drevo in opazujemo, od kod posameznik izhaja in kam je namenjen. Na dnu astrološke mandale se nahaja 4. hiša, ki predstavlja naše korenine, prednike, dom, družino in manj vidnega od staršev, na vrhu mandale pa je krošnja, naš položaj, ugled in ambicije v družbi, vse nadrejene figure in vidnejši od staršev. To navpično hierarhično os IC – MC imenujemo tudi starševska os. Naravno znamenje 4. hiše je znamenje Raka, ki mu vlada Luna, medtem ko je naravno znamenje 10. hiše Kozorog, ki mu vlada planet Saturn. Gre za odnos med notranjim čustvenim svetom in obveznostmi v družbi. Kot pri vsakem odnosu je treba paziti na ravnotežje, da se odnos ne poruši.

Med novembrom 2018 in majem 2020 se znanilci sprememb, tranzitni lunini vozli, nahajajo na tej osi. To pomeni, da se dogajajo spremembe v našem družinskem in poklicnem življenju. Sončevi in lunini mrki nam prinašajo priložnosti za dvig zavesti in osebni razvoj, če se prostovoljno podamo v spremembe in zaupamo procesu. Vsak konec namreč prinese tudi nov začetek. Če se upiramo spremembam, smo prej ko slej prisiljeni vanje ter soočeni z izgubo in nepotrebnim trpljenjem.

Trenutno se spopadamo s škodljivci v svoji krošnji; krošnja se krči, veje se sušijo, pridelka ni. Tudi dejansko smo v naravi priča pojavu, da drevesa slabo obrodijo, kajti naravne ujme in pozebe v času cvetenja in tudi kasneje botrujejo temu, da so krošnje prazne. Ljudje večino časa preživijo v službi in v izpolnjevanju številnih obveznosti, prosti čas za počitek in medsebojno druženje se redko znajde na urniku. Stik preko družabnih omrežij je postal pomembnejši od osebnega stika v živo. Tranzitni južni vozel se pomika po znamenju Kozoroga skupaj s Saturnom in Plutonom, tako da lahko domnevamo, da je stanje resno, da je škoda večja, kot se zdi, in da bo treba krošnjo izdatno obrezati. Vsi trije simbolno kažejo na našo preteklost, na posledice preteklih izbir.

Vsak, ki je kdaj skrbel za drevo na svojem vrtu, ve, da je vzrok za težave v krošnji drevesa pogosto v koreninah. Liste in cvetove lahko zavarujemo pred boleznijo s primerno zaščito ob pravem času, težje naredimo to s koreninami. So pa zdrave in močne korenine pogoj za bogato krošnjo. Krošnja ne prinese obilnega pridelka vsa leta zapored, kakšno leto tudi počiva. Enako velja za človeka, čeprav se tega ne zaveda. Stalno tekmovanje za pozornost, družbeno uveljavitev ali celo preživetje lahko prinese telesno in psihično izčrpanosti, depresijo, izoliranost. Ker se na neki točki ravnotežje poruši, dobimo nazaj veliko manj, kot smo vložili. Recimo, delamo čedalje več za čedalje nižje plačilo.

Začarani krog izkoriščanja in prekomernega dokazovanja svetu prekinemo tako, da se ustavimo in poskrbimo za svoje psihološke korenine. Tega nas sedaj uči tranzitni severni vozel v Raku. Čas je, da se usmerimo vase, začnemo krepiti stik s svojim notranjim bistvom in spoznavati svoj intimni svet. Dom, družina in čustvena nega nas bodo prerodili, izboljšani medosebni odnosi pa bodo pripomogli k večji kakovosti življenja. Povezovanje na čustveni ravni nam omogoča širitev korenin tudi zunaj družinskega kroga in povečuje občutek lastne varnosti.


Celoten članek si peberite v zimski številki revije Anima – najlepše vabljeni k branju. Privoščite si svoj izvod (ali kar ves letnik 2019) .

Morda vam bo všeč tudi

X