Živeči glas prednic

Darilo je, ko najdeš učiteljico, ki nagovarja tvojo Dušo.

Piše: Suzana Grau
Slika: pixabay.com

avtor

Carollyn Rose, keltska šamanesa, je položila poleno na ogenj. Zaprasketalo je in plamenček je zaplesal. Prijetna toplota naju je objemala. In občutek je bil, kot da sem se po dolgem času vrnila domov. Ta okrogla hiša je gostila številne zdravilke in šamanese. V stene se je naselil duh ceremonij. »Veš, takole smo nekoč skupaj sedele. V nekaterih kulturah je bil šotor, v drugih tipi, na našem ozemlju pa so bile okrogle kamnite hiše, z ognjem v sredini. Ognjem, ki nas je spominjal, da je življenje sveto in da ga moramo negovati vztrajno, z ljubeznijo in pozornostjo. To, kar ti pravim danes, bi izvedela ob svoji prvi menstruaciji. Tvoje ženske bi to delile s teboj. Tvoje matere in babice. Veš, kako jim je ime? Kdo so tvoje ženske?« Odkimala sem, poznala sem le ime svoje mame in babice, dlje pa ne.

Predme je položila prelepo barvito leseno figurico. »To je babuška, simbolika za Prednice, ki stojijo za teboj. Sedem generacij žensk. Ko jo pogledaš, misliš, da je sama, pa ni. Tako tudi ti nikoli nisi sama, čeprav se ti zdi tako. V tebi so spomini in izkušnje tvojih žensk. Njihova moč in divjost. Vse kvalitete, ki jih občuduješ pri sebi, so njihova darila, položena v tvojo zibelko ob rojstvu. Kot vile rojenice so se sklonile in zašepetale na tvoje uho: Ljubimo te. Vedno smo s teboj. Navijamo zate.”

“Odpri jo,” je dejala. In res, v notranjosti babuške sem našla še šest figuric. Vsaka je bila malo manjša. In je imela nekaj manj detajlov kot prejšnja. Najmanjša je bila velika kot členek palca.

“Ko zasleduješ svoje sanje in srčna hrepenenja, ko si dovoliš biti srečna, ko prekineš odnose, v katerih se ne počutiš sprejeta in ljubljena, ko sprejmeš svoje ranljivosti, ko si dovoliš biti, kdor si, in neguješ svoje potenciale, se najbolj pokloniš njihovemu spominu. One so sanjale, da bi bile, kjer si ti sedaj!”


To je odlomek je iz prispevka Ti si živeči glas svojih prednic Suzane Grau. V celoti si ga lahko preberete v zimski številki revije Anima 2019.

Zagotovite si svoj izvod ali si privoščite naročnino na revijo v naši spletni knjigarni.

Morda vam bo všeč tudi

X