Tretji ponedeljek v januarju: Najbolj depresiven dan v letu

avtor

Začetek vsakega novega leta zaznamujejo takšne in drugačne zaobljube, tako posameznikov, kot družbe  nasploh. Začetki so vsekakor privlačna aktivnost, pa naj bo v privatnem življenju ali pa na drugih ravneh delovanja. Januar pa je žal zaznamovan tudi s slabim vremenom, koncu prazničnega obdobja in seveda lomljenju novoletnih zaobljub.

In kot da ne bi bil januar že tako težak mesec, obstaja ravno v januarju, točneje tretji ponedeljek januarja, dan, ki je bil označen za najbolj depresivnega v letu. Do take ugotovitve je prišel dr. Cliff Arnall iz Univerze v Cardiffu. Skupaj s sodelavci je razvil matematično enačbo, v kateri so zajete spremenljivke kot so npr. vreme, mesečna plača, zadolženost, motivacija itd.

Zakaj torej ravno tretji ponedeljek v januarju? Kot je obrazložil dr. Arnall, turobno vreme vpliva na človeško razpoloženje, čeprav se dnevi že nekaj časa daljšajo. Povrh vsega, ljudje svoje zaobljube, ki so si jih dali ob novem letu, navadno prekršijo v prvem tednu januarja, do zloglasnega depresivnega dneva, pa se dokončno »sprijaznijo« s propadom načrtov. Dokončen udarec planom naj bi prinesli še računi kreditnih kartic, ki se ravno v tem času pojavijo v pošti in nas spomnijo na novoletno zapravljanje. Praznovanja v decembru so samo še spomin, obljube, ki smo si jih zadali, so prelomljene, da je pa ponedeljek, pa navadno večini ljudem tudi ne prinaša pozitivnih vibracij.

Morda vam bo všeč tudi

X